Çukurova’dan sonra Türkiye’nin gözü burada… Aydın karpuzu için pazarcılar gün doğmadan sıraya giriyor
Karpuz kuyruğu tarlada başlıyor
AYDIN – Çukurova’dan sonra en büyük karpuz bölgesi olan Aydın’da, sabahın erken saatlerinde karpuz hasadı telaşı yaşanırken, birçok vilayetten gelen karpuzcular Aydın karpuzu için saatlerce sıra bekliyor.
Türkiye’nin değerli tarım bölgelerinden Aydın, bu yıl da karpuz üretiminde dikkat çekiyor. Çukurova’dan sonra en büyük karpuz üretim bölgesi olan Aydın’ın karpuzlarına olan talep her geçen gün daha da artarken, Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok vilayetten gelen taleplere yetişmek için sabahın erken saatlerinde kesite giren üreticiler ise arz talebi karşılamakta zahmet çekiyor. Aydın bu yıl en üst kalite ve rekoltede karpuz üretimi yaparken, birçok vilayetten Aydın’ın meşhur karpuzunu almaya gelen pazarcılar da sabahın erken saatlerinde karpuz bostanına girerek eserlerini araçlara yüklemek için saatlerce sıra bekliyor. Müşterilerinin Aydın karpuzunu beklediğini ve talepten çok şad olduklarını söz eden karpuzcular, Aydın karpuzunun tadı ve aroması hasebiyle Aydın karpuzu çıkınca öbür bölgelere gitmediklerini söyledi.
“Bu bölge bitmedikçe öteki yere gitmeyiz”
Burdur’un Gölhisar ilçesinden Aydın’a karpuz almaya gelen pazarcı Halil Çelik; “Aydın bölgesinin karpuzu çıktığı vakit öteki bir yerde karpuz arayışına girmiyoruz. Zira, bu bölgenin karpuzu, aroması, biçimi, diksiyonu, her şeyi çok hoş olduğu için müşteri bu bölgenin karpuzunu tutuyor. Zati Aydın karpuzu çıktıktan sonra başka bölgelerin karpuzu pek ilgi görmüyor. Herkes karpuz sarmak için tarlada sıraya giriyor. Biz bunları tezgaha indirdiğimizde halk tarafından ağır bir talep oluyor. Bizim üzere bu sefer müşteri de tezgahta sıra bekliyor. Küçük bir pazarcı olarak haftalık en berbat 20-25 ton karpuz satıyorum. Haziran’ın 10’u üzere başlıyor, Ekim’in 10’una kadar geldiğimiz oluyor. Yani bu bölge bitmedikten sonra hiçbir yere ayrılmıyoruz. Bu bölgenin karpuzu bitinceye kadar devam ediyoruz” dedi.
Germencik’ten Efeler’e karpuz almaya gelen Osman Alimoğlu; “Yerli çıktı. Erken saatte geliyoruz. Geç saatlere kadar sıra bekliyoruz. Esasen Adana’dan sonra Aydın karpuzu geliyor. Birinci orası çıkıyor sonra Aydın çıkıyor. Kalite olarak birebir kalite. Yalnızca sıra olarak biraz geç çıkıyor. Düzgün bir dönem olmasını diliyorum” dedi.
“Buranın kalitesine borçluyuz”
Söke’den gelen karpuzcu Özgür Kanık da; “Buranın karpuzunun kalitesini esasen söylemeye gerek yok. Yani kalitesini bildikleri için Antalya’dan, Burdur’dan, Denizli’den, birçok bölgeden gelen var aslında buraya. Ben bile sabah saat 4’te buraya geldim. Daha bir sürü sıra bekliyorum. Müşteri memnuniyetini aslında anlatamam, çok hoş. Müşteriler çok mutlu. Yaklaşık olarak doldurduğum aracımı iki günde bir tüketiyorum. Bazen bir günde tükettiğimiz de oluyor. Bunu da buranın kalitesine borçluyuz yani” dedi.
“10 ton rekolte bekliyoruz”
Rekoltenin bu yıl çok âlâ olduğunu tabir eden karpuz üreticisi İsa Günlü ise “Kızılcaköy, kırsal bölge biraz daha üstte ve ovaya nazaran daha erkenci buraları. Malımız çok hoş yetişti bu yıl. Havalar çok düzgün gitti. Birinci vakit biraz soğuk olması münasebetiyle hasat, geçen yıla nazaran 10 gün gecikti ancak malın kalitesi geçen yıla nazaran çok daha düzgün. Tonajımız güzel. Bu yıl rekoltemiz uygun, 9-10 ton civarı bir rekolte bekliyoruz. Şu ana kadar mutluyuz. Yalnızca bu yıl ekiliş alanları genişledi. Münasebetiyle arz talep sorunu. Arz çok talep ona nazaran yetişemiyor. Hasebiyle fiyatlar, geçen yıla nazaran neredeyse tıpkı fakat girdiler iki katına ulaştı. Fakat yeniden de memnunuz” dedi.
“Kalitesi, aroması, tadı, çekiyor kendine”
25 yıldır karpuz tüccarlığı yapan Tosun Demir de, bu yıl rekoltenin güzel lakin fiyatların düşük olduğunu söz ederek “Bu yıl işimiz hoş, fiyatlar hoş değil. Rekolte çok hoş, ihracatın yavaşlamasıyla birlikte fiyatlar düştü. Şu anda tarlada 7-8 TL hasat ediliyor. Marketlerde hala 15-20 TL bandında satılıyor. Vatandaş bunun hesabını bize soruyor. Biz de işin içinden çıkamıyoruz ancak yapacak bir şey yok. Para kazanmıyoruz, bu yıl geçen yıla nazaran yarı yarıya fiyatlar düşük. Bilakis rekolte de geçen yıla nazaran yarı yarıya fazla. Saat 5’te personeller tarlaya gelip malı kırıp hazırlıyor, saat 6 üzere bizden mal alan arkadaşlar gelir otomobilleri sarılmaya başlar. Hasat, öğleye kadar devam eder, bazen saat 3’e kadar devam eder. Havalar şu anda olağan. Birkaç gün içinde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıktığında daha da zorlaşacak. Karpuzun gelişimi de hızlanacak. Geçen yıl malı yetiştirmekte zorlanıyorduk, bu sene de malın sevkiyatında zorlanıyoruz. Allah’ın müsaadesiyle işin içinden çıkacağız. Türkiye’de Çukurova’dan sonra Ege Bölgesi’nde en rekolteli, en kaliteli mal Aydın’da yetişir. Tadı, aroması, boyutu, biçimi, her şeyi ile birlikte karpuzda aranacak bütün özellikler Aydın’da olduğu için tercih ediliyor. Bütün etraf vilayetlerden gelen oluyor. Ayrıyeten bu kalitenin halk da farkında. Aydın toprağı katiyen, çok bereketli ve verimli. Saat 5’te bizimle birlikte gelen kilocu arkadaşlar var. Saat 3’e kadar bekliyor. Kurallar ne olursa olsun bu karpuzu sarıp gidecek. Zira müşterisi ona alışmış. Malın kalitesi aroması, tadı, onu çekiyor kendine. Aydın karpuzu hem tarlada hem pazarda müşteriyi sırada bekletiyor yani” dedi.
More Stories
Aydın’a 2024 Yılında 40 Bin 849 Kişi Göç Etti
Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü’nde Vazifeli Bülent Sevinç Hayatını Kaybetti
Yeni Malatyaspor, Cafer Aydın ile Anlaştı