Aydın’da binlerce ailenin geçim kaynağı olan incir üretiminde çiftçiler en ağır günlerini yaşıyor. Gecesini gündüzüne katan incir üreticisi hava aydınlıkken hasat işleri ile uğraşırken, gece de incir stantlarında mahsulün yaşını kurusunu ayıklıyor.
İncir meyvesinin epey nazik ve ihtimam isteyen bir eser olduğunu belirten çiftçiler, Ağustos ve Eylül aylarında adeta vakitle yarışıyor. Hava kuralları olumsuz gittiğinde uyuyacak vakit bile bulmayan incir üreticisi en ağır günlerini yaşıyor.
Türkiye’deki incir üretiminin yüzde 56’sını tek başına karşılayan Aydın’ın sahip olduğu yaklaşık 12 milyonun üzerindeki ağaç her hafta tek tek dolaşılıyor. Bir incir ağaçtan depoya ulaşıncaya kadar en az 5-6 kere elden geçiyor. Datalara nazaran, Aydın’da yıllık yaklaşık 210 bin ton yaş 71 bin ton da kuru incir üretimi gerçekleşiyor. Tıpkı vakitte Coğrafik İşaret Tescili’ne de sahip olan Aydın İnciri, global iklim krizinden ötürü son yıllarda daha çok emek isteyen eserler ortasına girdi.
Aydın’da yaklaşık 16 bin çiftçi geçimini yüklü olarak incir üretiminden sağlıyor. Aydın’ın verimli topraklarında hasat edilen eserler ise vilayet genelinde bulunan yaklaşık 160 işletme tarafından işlenerek dünyanın değişik ülkelerine ihraç ediliyor. – AYDIN
More Stories
Polis Taklidi Yapan Dolandırıcı Yakalandı
Balıkesirspor’da Lisans Kaygısı ve Transfer Yasağı
Kuşadası’nda Badminton Veteranlar Türkiye Şampiyonası Sona Erdi